isivio

seo for begyndere – emne 1: hvad er seo og hvorfor er det vigtigt?

seo er en forkortelse for search engine optimization (søgemaskineoptimering).
essensen med seo er, at din hjemmeside og dine ydelser og produkter kan blive fundet hurtigere og nemmere på google for dine potentielle kunder.
hvad er seo? isivio seo guide - seo for begyndere

seo for begyndere

velkommen til vores guide “seo for begyndere”

“seo for begyndere” er isivios forsøg på, at belyse emnet fra forskellige vinkler og give dig som læseren en bedre grundlæggende forståelse for, hvad seo er og hvorfor det er vigtigt.

vores tiltag til denne guide er, at formidle vores viden jordnært og med konkrete eksempler.

vi ved, at seo kan virke meget uoverskueligt. man hører om on-page seo, teknisk seo, hastighedsoptimering, seo indhold, meta tags m.m. – bare for at nævne et par stykker.

seo er et kæmpestort område. men vi vil prøve at dele det op i små bider til dig som læser og gøre det mere overskueligt.

så hold øje med vores blogindlæg, da vi løbende udgiver nye emner i vores “seo for begyndere”-guide.

hvad er seo?

seo er en forkortelse og står for search engine optimization. på dansk kalder man det også for søgemaskineoptimering.

som navnet allerede afslører, handler det om, at optimere noget i forhold til søgemaskiner. en søgemaskine er for eksempel bing, yahoo eller google – hvor google er den populæreste.

vi har alle hørt udtrykket “jeg googler det lige”. google er stadigvæk den mest brugte søgemaskine og seo bureauer og seo freelancere, tager derfor højde for googles algoritmer og ændringer.

Google kontrollerer 92% af søgemaskinens markedsandel på verdensplan. Det omfatter 72% af desktopmarkedet og 92% af markedet for mobilsøgemaskiner.

Googles nærmeste konkurrent, Bing, har kun 2,9% af markedsandelen, mens Yahoo står for 1,1%.

(Kilde: Hubspot)

seo handler om optimering, men hvad bliver optimeret?

der er mange ting der kan og burde blive optimeret i forhold til google: dit indhold på hjemmesiden, dine såkaldte meta tags eller dine billeder for eksempel. dem vil vi komme ind på nærmere i de næste emner af vores “seo for begyndere”-guide.

så hvad er seo?

seo handler om at optimere en hjemmeside i forhold til søgemaskiner (google). det der sker, sådan helt konkret er, at googles såkaldte “crawlere” – en robot der læser hjemmesidens HTML-dokument – analyserer hjemmesiden og kategoriserer den. hvis en person googler f.eks. “hvilke tyggeben er bedst for min hund”, vil google foreslå hjemmesider som søgeresultater, der svarer på netop dét spørgsmål for brugeren.

men bare fordi du på din hjemmeside svarer på det spørgsmål, betyder det ikke, at dit svar på det, er det første der bliver vist i googles søgeresultater. det er præcis dér, seo kommer ind i billedet. der er mange forskellige faktorer, der afgør hvor højt oppe på googles søgeresultater din hjemmeside rangerer.

hvilke faktorer der spiller en rolle og hvordan google ranker dem, kommer vi selvfølgelig også ind på i de naeste “seo for begyndere” blogindlæg. 

hvis man altså laver et godt stykke arbejde i forhold til seo (søgemaskineoptimering) på ens hjemmeside, kan man sørge for, at ens hjemmeside, blogindlæg eller produkter/ydelser, bliver vist på google og dermed kan skabe flere besøgende eller direkte salg på ens hjemmeside.

hvorfor er seo vigtigt?

seo øger din placering på google. hvis du ligger højt på google, ser flere brugere din hjemmeside og dermed har du flere potentielle kunder.

for det allerførste, er det vigtigt at nævne, at potentielle kunder løbende  bliver eksponeret for dine konkurrenters produkter og ydelser. internettet har gjort det muligt, at finde lynhurtigt alternativer, anmeldelser og sammenligninger. det vil sige, hvis du ikke kan findes på google på det valgte søgeord brugeren har søgt på, men din konkurrent kan, er det ikke muligt for dig, at konvertere den potentielle kunde. brugeren kan ikke købe noget, den ikke ser.

bare fordi man kan blive fundet på google, betyder det ikke at man automatisk har flere besøgende eller salg. 

udtrykt med nogle konkrete tal, viser denne statistik, hvor vigtigt en god placering på google er:

 • 99,37% af brugerne der søger noget på google, kigger IKKE på googles søgeresultat side 2, men vælger noget der matcher deres søgning på side 1 eller ændrer deres søgeord. (Kilde: Oberlo)

jeg har en fysisk butik, er seo også vigtigt for mig?

det korte svar er ja.

hvis du står i den situation, at du sælger dine varer udelukkende i en fysisk butik, kunne du måske tro, at seo ikke er relevant for dig. 

men det er det. og årsagerne for det, er der to.

 • årsag nr 1: lokal seo.

  din fysiske butik, skal fremgår af søgeresultaterne, når man søger på dine produkter. folk bruger ikke længere telefonbøger eller de gule sider, for at finde de butikker, der sælger det de har brug for. de bruger istedet googles søgemaskine. og hvis din virksomhed og dine produkter ikke dukker op, finder de dem andre steder.

  grunden til at det kaldes for lokal seo er, at man i disse tilfælde skræddersyer optimeringen i forhold din by eller kommune, da de fleste mennesker hellere handler lokalt og ikke gider køre 300km for en pose hundefoder f.eks. 

  men det kræver selvfølgelig, at brugeren ved, at du i den by, sælger det produkt han søger.

 • årsag nr 2: online handel.hvis du har en fysisk butik og ikke sælger dine produkter online i en webshop, vil vi helt klart anbefale, at du ændrer på det. allerede nu, handler mere end 45% af alle danskere online i webshops i stedet for i fysiske butikker.

  det bliver estimeret, at i år 2040, vil 95% af alle køb foregå online.

  i isivio, har vi specialiseret os på webshops. hvis du drømmer om, at sælge dine produkter eller ydelser i en professionelt designet webshop der fokuserer på konverteringer og brugeroplevelsen, så tøv ikke at kontakte os.

med en isivio seo-pakke er du godt dækket ind

med flere års erfaring og gode resultater i rygsækken, føler vi os godt rystet til alle slags opgaver.

hvis du gerne vil løfte din hjemmeside eller webshop på det næste niveau og skabe mere trafik og konverteringer gennem seo, så vil vi anbefale at du læser mere om vores seo-pakker eller kontakter os – så kan vi tage en snak om din virksomhed og dine drømme.

vi håber du fik en grundlæggende bedre forståelse for, hvad seo er og hvorfor det er vigtigt.

hvis du gerne vil vide mere om seo (søgemaskineoptimering), så hold øje med vores blog, da vi løbende udgiver nye emner i vores “seo for begyndere”-guide.

det næste emne har titlen “hvad er et søgeord?” og ligger online på vores blog. god fornøjelse.

skal vi snakke om dine mål?

relaterede artikler

hvad koster en hjemmeside? hjemmesidedesign mockup isivio

hvad koster en hjemmeside?

der findes et hav af virksomheder og freelancere, der tilbyder hjemmesidedesigns i forskellige priskategorier.
i de seneste år er der sket en markant udvikling i